7.5.2012

Siviilivihkiminen

En selittele, hiljaista on nyt ollut... Mutta sain uuden koneen lahjaksi mieheltäni, joten eiköhän naputtelu taas rullaa :)

Tänään kirjoitankin sitten siviilivihkimisestä, vaikka meidän vihkimiseemme onkin aikaa vielä todella paljon..

Se saa nimittäin aikaan erilaisia reaktioita, useimmiten niitä negatiivisia. Tästä esimerkkinä oma äitini, jonka äänestä kuului pettymys läpi ja sanoihan hän, että niin toivoi kirkkohäitä. Mieheni puolelle ja isälleni tämä oli ihan ok. Mutta miksi? Miksi pitäisi olla juuri kirkkohäät? Mieheni ei kuulu kirkkoon, ei aio liittyä ja minäkin olen sitä eroamista miettinyt. En itsekään tahdo sitä puuduttavan pitkää kaavaa, Jumalaan en usko lainkaan ja tahdonkin niin sanonut rennot häät. Silti tahdon hääpuvun ylleni, isän saattamaan ja noudatan tiettyjä perinteitä.

Voisiko ennakkoluulot johtua siitä, että ajatellaan tilaisuuden olevan jossain maistraatin perukoilla ja olevan ns. kylmä toimitus? Ehkä, sen käsityksen ainakin sain äitini puheesta ja lukuisista kirjoituksista joita olen aiheesta lukenut. Mutta, nykyisin kuulemma maistraatin tilat ovat enempi juhlallisia kuin ennen. ITse en ole ikinä ollut ns. sivarihäissä.
Me emme mene maistraatin tiloissa naimisiin, vaan tavoitteena on saada vihkijä juhlapaikkaamme. Kaikki vihkijät eivät kuulemma suostu lisäämään siihen pakolliseen osioon yhtään mitään muuta, joten sen puolesta saa jännittää kuinka käy..


Kuva


Ja tässä se pakollinen kaava:

Vihkikaava on seuraavanlainen:
"Avioliiton tarkoituksena on perheen perustaminen siihen kuuluvien yhteiseksi parhaaksi sekä yhteiskunnan säilymiseksi. Avioliitto on tarkoitettu pysyväksi, jotta perheen jäsenet voisivat yhdessä luoda onnellisen kodin".

 Sitten esitetään kysymykset:

"Näiden todistajien läsnä ollessa kysyn Teiltä (Miehen Nimi): tahdotteko ottaa tämän (Naisen Nimi) aviovaimoksenne rakastaaksenne häntä myötä- ja vastoinkäymisissä? (Vastaus: Tahdon) Näiden todistajien läsnä ollessa kysyn Teiltä (Naisen Nimi): tahdotteko ottaa tämän (Miehen Nimi) aviomieheksenne rakastaaksenne häntä myötä- ja vastoinkäymisissä? (Vastaus: Tahdon) Vastattuanne näin myöntävästi teille esitettyyn kysymykseen totean teidät aviopuolisoiksi."

 Jos sormuksia vaihdetaan (ei pakollista), lausutaan seuraavasti:

"Ottakaa (Naisen Nimi) liittonne merkiksi sormus mieheltänne. Ottakaa (Miehen Nimi) liittonne merkiksi sormus vaimoltanne".
Lopuksi vuorossa on ilmoitus: Teidät on nyt vihitty avioliittoon. Puolisoina olette keskenänne yhdenvertaiset. Osoittakaa avioliitossanne toinen toisillenne rakkautta ja keskinäistä luottamusta sekä toimikaa yhdessä perheen hyväksi.

Teksti täältä 

Olisi mukava saada tuohon joku sormusvala lisäksi, sekä joku kaunis tekstipätkä.. Sitä vielä hiotaan ja mietitään, onneksi on aikaa :)

Pieni tietoisku: Jos suunnittelet häitä vuodelle 2013 ja tahdot siviilivihkimisen maistraatin ulkopuolella, tulee vihkijä varata saman vuoden alussa. Eli tammikuussa alkaa aikojen jako.

Ja ihanaa, meidän catering ja juhlapaikka on nyt kunnossa ja varmistettu :)


Mitä mieltä te olette ns. sivarihäistä?

2 kommenttia:

  1. Uusi lukija ilmoittautuu! :)

    http://rouvaksi2012.blogspot.com

    VastaaPoista
  2. Tervetuloa :) Kävin jo sinunkin blogia katselemassa :)

    VastaaPoista

Kommentit ovat tervetulleita :) Kiitos viestistäsi.